Telstar

Forum o satelitski, kabelski, zemeljski in IP TV
Danes je To Okt 15, 2019 11:53

Vsi časi so UTC+02:00 Evropa/Ljubljana




Napiši novo temo  Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ]  Pojdi na stran 1 2 Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: Po Dec 31, 2012 17:47 
Pozdrav vsem skupaj!

Sem popoln novinec, pred kakim letom sem začel razmišljat o satelitski, malo po internetu raziskovat in sedaj sem doma za začetek postavil eno starejšo satelitsko anteno (mislim da 110) s tremi LNB - ji in starejšim sprejemnikom. Tako za poskuse, kaj se da dobit in kje. Uspelo mi je nastavit tri satelite, na 7 E, na 13 E in na 19,2 E, ampak kot se je izkazalo to niso ravno vsi tisti, ki sem jih hotel. Torej, k mojemu problemu.

V sprejemniku (globo 4100 e) so že vnešeni sateliti, ki imajo v imenu vedno napisano še pozicijo. Ti podatki pa so skoraj vedno napačni in satelit, ki ga v resnici najdem ni tisti, ki je bil v sprejemniku napisan in tudi ni na tisti poziciji. Tako je na primer v sprejemniku napisan eutelsat ws 70,5 E, v resnici pa dobim na tej poziciji hotbird 13 a na 13 E. In tako dalje. Na ta način je hudo težko najt satelit, ki ga hočeš, in jaz bi rad poskusu dobit signale na 28,2 E, kjer je kup satelitov z angleškimi kanali, dosti tudi fta. Sem bral na forumu tudi temo o teh satelitih in morebitnih problemih, ampak poskusu bi vseeno. Glede na to, da v sprejemikju niso pravi sateliti, ali pa so pomešani, moram dodat svojega. A mi lahko prosim kdo pove, katere podatke točno rabim od enega od teh satelitov in katere podatke o transponderjih, ker iz kingofsat in lyngsat se ne znajdem, je preveč podatkov in sploh ne vem, kj je pravzaprav pomembno. Katere podatke točno je treba vpisat za satelit, in katere za transponder? Kateri satelit na 28,2 E bom najlažje našel?

Pa hvala za pomoč.


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Po Dec 31, 2012 18:43 
hehehe... te popolnoma razumem. sem bil pred kratkim v isti koži. Preberi vse dogodivščine na
http://forum.sibila.si/viewtopic.php?t= ... sc&start=0

na kratko: ziher sem, da nimaš vse postavljeno 100% natančno - roko od satelita v waserwago, naklon(azimut) krožnika natančno gor/dol, itn... Ker zdaj četudi nimaš vseeno dobiš le te tri tamočne satelite, kot se je Tehnčni na tem forumu slikovito izrazil "bi jih ujel tudi s tavečjih piskrom iz kuhinje". Poskusi delat po mojih začetniških napakah iz zgornjega posta in uloviti te tri satelite na vsaj 80% signala (kar bo pomenilo da si postavil vse 100%), potem pa šele začni iskati še po drugih pozicijah. V tistih linkih imaš vse podatke o frekvencah (ja, zelo so pomemne), a pozor, ker izgleda da ta pozicija 28.2E kmalu (poletje 2013?) ne bo več dosegljiva s manjšimi krožniki kot 240cm :(

...vmes dobro naštudiraj sat.receiver, ker so mene njihove muhe (kdaj je res spremenil ali kazal pravo vrednost) najbolj onemogočale k pravinemu logičnemu razmišljanju na katerem satelitu in frekvenci sem....

... in na koncu bos na 28.2E najprej "ujel" Eutelsat28E (in ne Aster), s programom ZING.

Poročaj in dopiši v zgornji post še kako tvojo uporabno začetniško finto :)


Zadnjič spremenil SennaForever, dne To Jan 01, 2013 12:13, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
   
 Naslov prispevka: Saj kar gre
OdgovorObjavljeno: To Jan 01, 2013 11:23 
Ok, hvala za spodbudo. Sem sicer že prej bral tvojo temo, samo se zgleda nisem dovolj koncentriral zraven, pa pol nisem razumel. Ampak zdaj mi pa kar uspeva dodajat na sprejemniku kakšne satelite in TP je zraven, pa se celo kaj najde. Uspeh! Sicer pač nekatere opcije na sprejemniku kar malo na pamet spreminajm, recimo nastavitev za LNB mora bit pri meni na universal in ne standard (kar je privzeto), ker drugače nič ne najde. Nekatere cije pa sploh ne vem, čemu služijo, ampak saj to lahko kasneje še zraven naštudiram. Glede transponderjev pa je treba nastavit samo frekvenco, polarizacijo in symbol rate, ne? Ali še kaj drugega?

Glede usmeritve antene, jaz nimam motorja, tako da se bom moral odločit za neko pozicijo, kjer bi s temi tremi LNB kar največ dobil. In sem imel v mislih nemške kanale na 19,2 E pa angleže na 28,2 E, pa še nekaj, kar bo pač vmes pametnega. Tako da anteno moram gotovo malo obrnit, ker trenutno na sredinskem LNB- ju lovim 13 E, na desnem pa 19,2 E. Je pa signal od 19,2 E na 77%, a bo to dovolj dobro?


Na vrh
   
 Naslov prispevka: Re: Saj kar gre
OdgovorObjavljeno: To Jan 01, 2013 12:53 
Citiram:
Glede transponderjev pa je treba nastavit samo frekvenco, polarizacijo in symbol rate, ne? Ali še kaj drugega?
Ja to troje je dovolj. In za vsak satelit, je najbolje, da najdeš nek unikaten program, ki je dosegljiv samo na tem satelitu in po možnosti dokaj močan. Ker boš drugače zmedeno mislil, da si na drugem satelitu, ki ima tudi ta program. Za približno 28.2 pozicijo je bil meni najbolj primeren ZING
http://en.kingofsat.net/find.php?questi ... Submit=Zap
(na kingofsat web strani čisto zgoraj "Channel search" vpišeš "ZING")
S tem si našel "približno" mesto 28.2E. Približno zato, ker si ujel zelo močan Eutelsat 28 satelit. Za Astre 2A, 2B, 1N na tej isto 28E poziciji se boš moral še malo bolj potruditi. Kako ? nastavi krožnik, ko boš s srednjo LNB na ZINGu levo/desno/gore/dole da bo imel ZING največji %. Šele potem se loti iskanja "unikatnih" iz Astre 2A, 2B, in še težje bo 1N (ki se poleti 2013 poslavlja). Največkrat ni tako pomembna točna levo/desno pozicija, ampak bolj gore/dole (naklon) - že 3x bolj zašraufan vijak, ti jo pokvari !!!
Citiram:
Glede usmeritve antene, jaz nimam motorja, tako da se bom moral odločit za neko pozicijo, kjer bi s temi tremi LNB kar največ dobil. In sem imel v mislih nemške kanale na 19,2 E pa angleže na 28,2 E, pa še nekaj, kar bo pač vmes pametnega. Tako da anteno moram gotovo malo obrnit, ker trenutno na sredinskem LNB- ju lovim 13 E, na desnem pa 19,2 E. Je pa signal od 19,2 E na 77%, a bo to dovolj dobro?
Srednji LNB ti bo najbolje lovil, ker bo dobil največ žarkov iz krožnika, ostala dva bosta lovila manj. 9 stopinj (ali še več) razlike med njimi ti bo na navadni krožni anteni že kar delalo preglavice se mi zdi. Za velike razlike med LNBji so primernejše "T" antene. Tu so ostali na forumu večji maherji in ti lahko več povedo....
Jaz bi na tvojem mestu kupil eno rabljeno enojno LNB in se najprej z njo naučil pozicije na nebu in vse zarisal, ker boš zdaj težko ugotovil s katerim LNB res loviš ta satelit (srednjim, levim ali desnim LNB), in šele ko boš imel vse naštudirano (vključno z jakostjo posameznih satelitov in transpodnerjev na tem istem satelietu - ja zelo različno moč lahko imajo) zamenjaš enojni LNB s trojnim.

Še enkrat obišči vse linke (in si preberi v oklepaju moje komentarje) iz tistega posta z mojimi začetki v satelitskalijah,
na hitro pa o tehle štirih:

* Za iskanje najmočnejših kanalov na posameznem satelitu ti bo uporabna stran (zascrolaj čisto na dno) http://alsatforum.com/showthread.php?19 ... uide/page2
Prek teh najmočnejših boš najlažje ulovil točno ta željeni satelit.

* da boš že na roke čimbolj pravilno usmeril anteno (uporabi enojni LNB !!!) pa http://www.dishpointer.com/
Obvezno preberi na tej strani tudi naklon (gore/dole), skew (rotacija v smeri urinega kazalca ali kontra) pa po mojih iskušnjah ni tako pomembna, kot bi se po logiki zdelo.

* da ne boš prek lyngsat našel kak dober program in satelit, pa ugotovil da njegov transponder seva čisto na drugo stran kontinetna :) http://www.satbeams.com/footprints
Dokaj dobro sevanje vidiš tudi v lyngsatovi predzadnji koloni "Beam"

* pa razlage dB da ne boš preveč optimističen kaj se z določeno velikostjo antene in kakovosti LNBja doseže v naših krajih http://flysat.com/dish.php


Na vrh
   
 Naslov prispevka: Skoraj ratalo
OdgovorObjavljeno: To Jan 01, 2013 20:18 
Sem se danes malo igral z nastavljanjem antene, dodal satelite in najmočnejše transponderje na sprejemniku in studiral zadeve po netu. Tako na pol mi je že ratalo. Uspel sem dobit na 28,2 E eutelsat in celo astro 1N, pa hkrati večino tistih na 19,2 E, nikakor pa ne uspem dobit badr4 na 26 E. Vedno znova najdem astra 1g na 31,5 E, ki ima neke transponderje podobne frekvence.

Uporabljam sicer še vedno trojni lnb nosilec s tremi lnb-ji, ampak se da v sprejemniku tudi ročno nastavit, kateri lnb naj lovi kateri satelit in zato ni težko vedet, s katerim lnb-jem sem kaj ulovil. Sredinski lnb sem nastavil na badr4 in ga poskusu najt na 26 E, pa nikakor ne gre. Ta sredinski lnb je ozek, ker sem mislil najprej lovit satelite na 13, 16 in 19. A je ozek LNB mogoče problem? Lovi pa ta LNB kot rečeno brez problema astro 1g na 31,5 E. Ali je pač satelit badr4 še težje najt kot astro 1N?

PS: Aja, pa anteno sem izmeril in ni 110 cm ampak samo 90 cm. Tako da bi to tudi utegnila bit težava?


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: To Jan 01, 2013 21:15 
Odsoten
Site Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: Sr Nov 26, 2003 9:37
Prispevkov: 10537
Pri 110cm anteni, enim širokim in enem ozkim LNB-jem ne moreš sprejemati 2 tako blizu satelita kot je 26 in 28,2.

Ali imaš DiSEqC preklopnik?

_________________
10km SV od Kranja (na robu ravnine ob vznožju Krvavca) koordinati 14.45386 in 46.26856
Home made sprejem DVB-C Krim
Ati Radeon HD 4350 ful HW h.264 dekodiranje (0% CPU)


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: To Jan 01, 2013 22:14 
Aha, nisem vedel, sem nekao sklepal da če gre 3 stopinje narazen bo šlo tudi 2 stopinji narazen. Pa nič hudega, bom katero drugo pozicijo poskusil. Kaj bi bilo smiselno lovit med 19,2 in 28,5 E? Ker sateliti na teh dveh pozicijah se mi zdijo kar v redu in bi jih rad imel, imam pa še en LNB prost?

Antene nimam 110, kot sem najprej napisal, ampak žal samo 90 cm. Imam pa priklopljen diseqc preklopnik za 4 LNB-je, ki deluje OK. To je tista škatla, v katero napelješ not posamezne LNB je, iz nje pa signal na sprejemnik, ne?

Trenutno sem na anteni sicer naredil hudo "solato". Usmerjena je na 31,5 E, kjer lovi ozki LNB, desno od njega pa sta LNB za 28,2 E in za 19,2 E. In vsi imajo sprejem, mi je pa jasno, da to tako seveda ne more bit. Kolikor jaz razumem, bi morala biti antena in sredinski LNB usmerjena na eno pozicijo med 19,2 in 28,2 E, kjer je kak pameten satelit, ki si ga bom še izbral, nato pa levo in desno od tega LNB- ja za 19,2 in 28,2 E. A bo tako prav?

Še vedno pa ne em, zakaj ne uspem s sredinskim LNB-jem ujet satelita na 26 E, pa če anteno še tako obračam. Sicer pa je to postalo zdaj bolj teoretično vprašanje, ker ne gresta skupaj 26 in 28,2 E.

Dodano: Sem pogledal na kingofsat in bom dal na sredinski LNB 23,5 E, je kar dosti programov na teh satelitih, mogoče ne najboljših, ampak tako za poskusit pač.


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr Jan 02, 2013 11:27 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Po Jan 19, 2004 12:49
Prispevkov: 748
Citiram:
Antene nimam 110, kot sem najprej napisal, ampak žal samo 90 cm. Imam pa priklopljen diseqc preklopnik za 4 LNB-je, ki deluje OK. To je tista škatla, v katero napelješ not posamezne LNB je, iz nje pa signal na sprejemnik, ne?
A se ti je meter usušil ali si meril z ribiškim metrom ? Dobro pomeri še enkrat, ker je prav mogoče da imaš anteno 85 cm.

tam vmes -----> 23,5 E je tud zanimiv satelit
dodano: sem spregledal da si omenil 23.5E

_________________
MONA ne rataš MONA se rodiš. Tako da ne se preveè sekirat nisi sam kriv vse to je že v genih.


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr Jan 02, 2013 19:51 
Odsoten
Site Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: Sr Nov 26, 2003 9:37
Prispevkov: 10537
Kam obrneš je odvisno od marsičesa, pravili sta najmanj 2.
- gledati moraš, da je zelo šibk satelit nekje v centru
- zlo močan satelit je lahko hudo ven iz centra, pri tem ne pozabi, da moraš LNB nastavljati tudi po višini, ne samo po eni vodoravni tračnici vozit.

Lahko pa daš eno večjo anteno na en ali recimo 2 satelita, 60cm pa za Astro19 in HB. Ali pa daš na večjo 16E in še kaj, na manjšo pa Astro19 in HB. Še boljš pa tamalo za že 2 x napisano, večjo pa na motor. Samo to ti mora sprejemnik podpirati.

_________________
10km SV od Kranja (na robu ravnine ob vznožju Krvavca) koordinati 14.45386 in 46.26856
Home made sprejem DVB-C Krim
Ati Radeon HD 4350 ful HW h.264 dekodiranje (0% CPU)


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Če Jan 03, 2013 10:25 
Se mi včeraj popoldne ni ljubilo v mrazu in temi po strehi od bloka plezat, tako da bom šele danes spet malo eksperimentiral in tudi anteno še enkrat premeril.
Citiram:
A se ti je meter usušil ali si meril z ribiškim metrom ? Dobro pomeri še enkrat, ker je prav mogoče da imaš anteno 85 cm.
:) Hehe, ne sem celo našel doma en normalen meter, amapk res nisem preveč natančno meril. Je pa antena ovalna, torej bolj visoka kot široka in teh 90 cm je bilo po višini. Bom pa danes še enkrat izmeril višino in širino.
Citiram:
- zlo močan satelit je lahko hudo ven iz centra, pri tem ne pozabi, da moraš LNB nastavljati tudi po višini, ne samo po eni vodoravni tračnici vozit.
A to pomeni po višini ločeno nastavljat posamezen LNB na tem nosilcu za tri? Ker na prvi pogled moj nosilec za tri LNB je nima neke možnosti, da bi posamezen LNB nastavil višje ali nižje kot ostale, torej kot pač teče tračnica. Razen če "po domače" kaj skombiniram, nekaj podložim pri enem LNB-ju ali kaj podobnega.

Glede na Dishpointer.com so ti sateliti ki jih iščem sicer na elevaciji od 36,4 do 35,1, tako da sem mislil, da te majhne razlike v elevaciji med posameznimi sateliti ne bi bile problem oz. bi lahko vse lovil z isto elevacijo antene. Ali to tudi ne drži?


Na vrh
   
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo  Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ]  Pojdi na stran 1 2 Naslednja

Vsi časi so UTC+02:00 Evropa/Ljubljana


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Pojdi na:  
cron
Teče na phpBB® Forum Software © phpBB Limited