Telstar

Forum o satelitski, kabelski, zemeljski in IP TV
Danes je Sr Jun 19, 2024 2:43

Vsi časi so UTC+02:00 Evropa/Ljubljana




Napiši novo temo  Odgovori na temo  [ 35 prispevkov ]  Pojdi na stran 1 2 3 4 Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr Feb 24, 2010 15:10 
Odsoten

Pridružen: To Nov 10, 2009 8:45
Prispevkov: 362
Kraj: Kranj
Predelal sem lnb da je imel Lo 11200 Mhz in popravil if ojačevalnik tako da naj bi prepuščal nižje frekvence. Na strehi bratove hiše 5 km SV iz Kranja sem z Iskrino 80 cm anteno poskusil ujeti signaliz Krima. Z satfinderjem sem zaznal signal vendar je bil zelo šibak. DVB-c sprejemnik pa ni zaznal signala... . Morda nisem imel uspeha zaradi prešibkega signala , premalo ojačanja IF ojačevalnika na 600 mhz( 10m kaoksialnega kabla) ali pa DVB-C sprejemnikTECHNISAT K3X ni dovolj natančno iskal signala. Tehnični a bi stestiral moj lnb?

_________________
Urh


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr Feb 24, 2010 21:12 
Odsoten
Site Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: Sr Nov 26, 2003 9:37
Prispevkov: 10537
Moja lokacija je 10km SV od Kranja, torej sem dlje. Na kateri polarizaciji si eksperimentiral, signal je namreč na obeh polarizacijah, pri meni pa je V (12V na LNB) veliko močnejša.
Satfinder morda ne kaže, ker imaš signale na nizki frekvenci. Kolikor se spomnim, je pri meni satfinder kazal zelo močan signal. Probaj s standardnim LNB-jem najprej nastaviti anteno.
Pri sprejemniku je pa velika kriza, da moraš pri nekaterih frekvenco zadeti na par 100kHz. Tudi če imaš spektralca, se moraš malo namučiti, da zadaneš center kanala.
Ko bo streha suha in ne pod ničlo pa lahko probam, ne vem samo koliko časa bom imel spektralca pri roki.


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr Feb 24, 2010 23:34 
Odsoten

Pridružen: To Nov 10, 2009 8:45
Prispevkov: 362
Kraj: Kranj
Signal sem s satfindrjem zaznal le na vertikalni polarizaciji. Sumim da sprejemnik ne zazna signala če ni na točni frekvenci kanala. S spektralcem bi se pa lepo videlo kaj pride iz LNBja. Potem bi lažje vedel kako porihtat lnb. A obstaja kakšen DVB-C sprejemnik ki preišče vse frekvence.

_________________
Urh


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Če Feb 25, 2010 7:51 
Odsoten
Site Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: Sr Nov 26, 2003 9:37
Prispevkov: 10537
Da bi avtomatsko iskal mimo predvidenih kanalov ne verjamem, se pa da pri LG TV vpisati frekvenco, enako tudi pri USB donglih.

Je pa lahko problem tudi v oscilatorju LNB-ja, sam sem ga pustil povsem na miru, saj se pred njega postavljajo hude zahteve. 64QAM je glede faznega šuma velikostni razred zahtevnejši od satelitskega QPSK, za katerega so LNB-ji narejen in sumim, da je prav ta vrednost ključna za merilo primernosti LNB-ja.

Mi je pa prišlo, da bi uporabil anteno z večjo goriščno razdaljo, saj pri tovrstnem sprejemu šum iz ozadja antene ni tako kritičen, torej lahko LNB dobiva signal iz večje površine antene. Mislim, da imam na podstrehi eno tako 85-ko. Druga rešitev pa bi bila še malo poeksperimentirati z novimi LNB-ji.


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Če Feb 25, 2010 7:58 
Odsoten

Pridružen: To Nov 10, 2009 8:45
Prispevkov: 362
Kraj: Kranj
Predelan lnb na satelitu dela ok. Lahko ti ga naslednji teden ko pridem iz smučanja dostavim da ga boš preizkusil ko boš naslednjič plezal po strehi. Glede dežnih kapljic mislim da so bolj kritične tiste na pokrovčku LNBja. Kaj če bi anteno obrnil tako da je lnb zgoraj , tako da gleda navzdol in dež ne kaplja po pokrovčku.

_________________
Urh


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Po Mar 01, 2010 21:35 
Odsoten
Site Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: Sr Nov 26, 2003 9:37
Prispevkov: 10537
Tvoj LNB sem dal na anteno in signala je glede napetostnega šuma celo več kot z mojim najboljšim LNB-jem. Pri meni se razmerje signal/šum giblje med 23 in dobrih 24, pri tvojem pa gre tudi čez 25dB), ima pa tvoj LNB toliko faznega šuma, da mi ni uspelo priti do uspešnega skeniranja. BER je več kot 1E-3, za soliden sprejem je pa potrebno nekaj manj.
Fazni šum se lepo vidi na konstelaciji in pojasnjuje zakaj je razmerje signal/šum dobro, slike pa ni.
Slika
Na pomanjšani sliki predogleda se zelo lepo vidijo elipse na od centra oddaljenih pikah.


Skratka oscilator bo treba porihtati, morda bi ga samo malo premaknil nazaj, drug ukrep bi bil pa filtriranje napajanja za oscilator.
Za ilustracijo sem posnel še mojo varianto, sicer se ne vidi malo več šuma, ni pa nobenih elips, torej fazni šum ni faktor poslabšanja.
Slika
Je pa pri meni problem v prekrmiljenju vsaj enega od sklopov v LNB-ju. Probal sem znižati sprejemni nivo za 3,5dB, pa se je razmerje signal/šum znižalo samo za 2dB.

Sliki sem posnel pod kotom zaradi slabega LCD panela na instrumentu.


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: To Mar 02, 2010 14:38 
Odsoten

Pridružen: To Nov 10, 2009 8:45
Prispevkov: 362
Kraj: Kranj
Frekvenco oscilatorja sem zvišal tako da sem na roke zbrusil dielektrik. Misliš da je problem v neenakomerno zbrušenem dielektriku. A if ojačevalec je pa ok? Nivo signala je ok? Ă

_________________
Urh


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: To Mar 02, 2010 22:26 
Odsoten
Site Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: Sr Nov 26, 2003 9:37
Prispevkov: 10537
Nivo enega kanala je 80dB, kar je kvečjemu preveč.

Kako si ga pa brusil, bolje rečeno me zanima kako je dielektrik pritrjen, se ga da odstraniti, zamenjati. Imam namreč slab LNB s približno pravim oscilatorjem in če bi dielektrik od tam prenesel v dober LNB, ga ne bi bilo treba brusiti.
Iz let nazaj imam slabo izkušnjo, dielektrik sem zadel z nastavitvenim vijakom in je bilo konec z oscilatorjem.

Sicer pa LNB-ja ne uspem odpreti.


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr Mar 03, 2010 4:18 
Citiram:
Iz let nazaj imam slabo izkušnjo, dielektrik sem zadel z nastavitvenim vijakom in je bilo konec z oscilatorjem.
Tudi meni se je to zgodilo, ko sem hotel ujeti celotno frekvenčno območje
na 4.8-5 e, z navadnim astrinim lnb ša za ranjki d2 mac. prilepil sem ga nazaj. LNB je deloval še nekaj let. Butast kmet ima srečo... tako da sem ob
zlepljeni keramiki ravno še ujel tv1000 cinema.. :D


Na vrh
   
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr Mar 03, 2010 7:56 
Odsoten

Pridružen: To Nov 10, 2009 8:45
Prispevkov: 362
Kraj: Kranj
Brusil sem ga tako da sem na ravno površino položil fin brusni papir in ga s prstom brusil pribljižno 0,1-0,2 mm. LNB ima aluminijast pokrov. odpreš ga tako da navreš z nožem ali izvijačem. Ne se sekirat če ga boš malo skrivil. Morda sem ga predobro zasilikonal. Za katero frekvenco imaš dielektrik. Zamenjava dielektrika je enostavna. Prilepljen je cianokolom, tako da ga z izzvijačem odlomiš in prilepiš drugega. Slika LNB pred predelavo http://paginas.fe.up.pt/~hmiranda/etele/lnb.jpg

_________________
Urh


Na vrh
   
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo  Odgovori na temo  [ 35 prispevkov ]  Pojdi na stran 1 2 3 4 Naslednja

Vsi časi so UTC+02:00 Evropa/Ljubljana


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Pojdi na:  
cron
Teče na phpBB® Forum Software © phpBB Limited